wat bieden wij aan

Reva-K®


Medisch Kabinet Dokter Bruno Van Hoecke

Neuro Fysiologisch Onderzoek: Electromyoneurografie - EMG - Evoked potentials


Bij aandoeningen van het spier- en/of zenuwstelsel wordt dit onderzoek uitgevoerd om de oorzaak, de omvang en de evolutie van het letsel te duiden.

EMG:  Electromyografie is een onderzoeksmethode die de werking van zenuwen en spieren kan aantonen. Bij aantasting van deze weefsels worden via electrodes signalen opgemeten om de juiste locatie en omvang van het letsel te bepalen.

Het onderzoek omvat 2 delen, met name een geleidingsonderzoek waarbij elektrische impulsen op zenuwbanen geplaatst worden om de zenuwvezels te onderzoeken. Een tweede onderdeel is het naald EMG, waarbij met behulp van een heel fijne naald (diameter 0,3 tot 0,7 mm) de werking van spiervezels kan worden onderzocht.

Het onderzoek is minimaal belastend voor de patiënt. Het onderzoek is weinig pijnlijk. Elektrische impulsen geven soms een licht na-gevoel van prikkeling. De steriele naalden zijn dermate fijn dat het aanprikken door de huid nauwelijks gevoeld wordt. Er is soms een lokale roodheid of een lichte bloeduitstorting die echter snel verdwijnt.


Om zenuwbanen op te meten die via het ruggenmerg ( EP ) in verbinding staan met de hersenen kan dit onderzoek uitgevoerd worden. Men verkrijgt informatie over de lange zenuwbanen. Deze methode wordt uitgevoerd met zeer lage prikkels op specifieke plaatsen van het lichaam en het zenuwantwoord wordt verkregen door plaatsing van electrodes ter hoogte van het schedeldak. Dit onderzoek is evenmin belastend voor de patiënt.

Musculo skeletale echografie - ECHO


Dit onderzoek behoort tot de beeldvorming van het bewegingsstelsel (spier, ligament, pees, gewricht).

Met ultrageluid wordt 'binnen' in de weefsels gekeken. Letsels zoals spierscheur, peesontsteking (tendinitis), verkalkte pees, gewrichtsontsteking (artritis) kunnen beoordeeld worden. Eventueel kan het onderzoek ook gebruikt worden om infiltraties exact en precies te plaatsen.

Dr.Van Hoecke heeft een opleidingssessie gevolgd voor echografie bij musculotendineuse pathologie (onder leiding van Dr.M.Van Holsbeeck)infiltratie technieken - viscosupplementatie - hyaluron

ESWT - Shockwave Therapie


Deze behandelmethode wordt toegepast bij chronische peesontsteking( tendinitis)- zoals tennis- en golferselleboog, achillespeestendinitis, schouderpezen ( al dan niet met verkalking), slijmbeursontsteking( bursitis), hielspoor( fasciitis plantaris), spierspasmen. De behandelmethode vindt haar oorsprong bij de niersteenverbrijzelaar. Voor aandoeningen van de weke delen (spier/pees/ligament) is er wetenschappelijke duiding dat de schokgolftherapie het ontstekingsweefsel kan opruimen en doorbloeding kan bevorderen. Hoofdzakelijk bij chronische (langdurige, >3 maanden) aandoeningen zijn de resultaten gunstig. De behandeling is echter niet steeds pijnloos. Een klassieke pijnstiller (type paracetamol) kan de hinder tot een minimum beperken. Er is geen specifieke voorbereiding vereist. Uitzonderlijk is er een lokale roodheid of zwelling die van voorbijgaande aard is.

Manuele therapie


Zowel in onderzoek als voor behandeling is deze techniek zeer doeltreffend voor functionele klachten van het bewegingsstelsel. Een grondig klinisch onderzoek en observatie biedt de mogelijkheid om ziektetoestanden van spier en/of gewrichten te diagnosticeren. Samen met een uitgebreide medische kennis en opleiding van de geneesheer-manueel therapeut kunnen ziektebeelden in kaart gebracht worden en kan van hieruit ook een gericht behandelschema worden opgemaakt.

De mogelijkheden strekken zich uit over massage, mobilisatie, manipulatie en infiltraties. Tevens kan dit aangevuld worden met een behandeling fysiotherapie, oefentherapie, revalidatietechnieken.

Dr. Van Hoecke heeft een opleiding gevolgd tot manueel therapeut (BAMT)


Sportmedische keuring en inspanningstesten VO2max


Men kan omwille van verschillende redenen een test laten afnemen:

- om een idee hebben hoe het met je conditie is gesteld

- voor iedereen die wil werken aan een gezond lichaam in een wetenschappelijke onderbouwde context

- voor mensen die na lange periode terug wensen te sporten

- verplichting vanuit de sportclub / sportfederatie

- voor mensen die willen werken aan hun gewicht

- om te controleren of je trainingen/ inspanningen en/of je aanpassing van je eetgedrag hun effect hebben gehad

- …

 

Een goede medewerking van u is belangrijk voor het slagen van de inspanningstest. We nemen dan ook voldoende tijd om alles stap voor stap uit te leggen.

Er wordt vooraf een medisch onderzoek met o.a. een rust ECG uitgevoerd bij de sportarts. Indien hier groen licht wordt gegeven kan de inspanningstest ingepland worden.

 

De inspanningstest wordt steeds uitgevoerd op de fiets. Er is een constante monitoring met 12 kanaals ECG en gasuitwisselingsmasker.De bedoeling is dat u een zo constant mogelijk tempo tracht aan te houden wanneer u fietst. De belasting zal geleidelijk aan worden verhoogd tot op het moment dat u niet verder meer kan of de testafnemer de test stopzet. Deze maximale inspanning (VO2max) wordt meestal bereikt na 8 tot 12 minuten. Nadien volgt een korte herstelfase van een paar minuten.


Binnen een week krijgt u van ons de onderzoeksresultaten en onze adviezen.

 

Voor het medisch onderzoek bij de sportarts:

Gelieve de medische vragenlijst op www.sportkeuring.be in te vullen en door te sturen.


Voor de inspanningstest:

Lever bij voorkeur vanaf 24 uur voor de inspanningstest geen zware fysieke inspanningen meer en vermijd alcohol en zware maaltijden.

Zorg voor een goede/voldoende nachtrust voor de test.

Tijdens de test draagt u het best een makkelijk zittende sportbroek, een losse t-shirt en sportschoenen.

Voor de dames is het handig indien u een sport bh draagt.


Rugbewegingsanalyse

Biomechanische screening : loopanalyse


Voorschriften steunzolen en bracesReva-K®


Medisch Kabinet Dokter Bruno Van Hoecke


geneesheer specialist

fysische geneeskunde

revalidatie

sportgeneeskunde

geaccrediteerd sport- en keuringsarts

CONTACT

Veemarkt 47 bus 7

8500 Kortrijk

056 22 04 73

CONTACT UREN


Het secretariaat is steeds telefonisch bereikbaar op het nummer 056 22 04 73


Maandag - Vrijdag: 08:30 tot 20:00

Zaterdag: 09:00 to 12:00


© Copyright. All Rights Reserved.